Jdi na obsah Jdi na menu

Proof-of-Work

15. 12. 2021

Proof-of-Work (dále jen PoW) je jedním z nejrozšířenějších a u Bitcoinu a Etherea dominantní protokol. Je to protokol založený na práci (work) hardwaru. Jako nejčastější příklad zde budu uvádět BTC.

Na základě řešení relativně jednoduchých matematických úloh vznikají důkazy o vykonané práci, za které jsou "těžaři" odměňováni. Navzdory obecně rozšířenému mýtu, těžaři "netěží" BTC, ale jsou odměňováni v BTC, který bude vznikat bez ohledu na existenci těžařů (samozřejmě, za předpokladu, že by nezanikla celá síť). Čím více úloh daný těžař, respektive dnes už těžařské farmy vyřeší, tím větší je šance na odměnu a podíl na odměně v BTC, který je nyní 6.25 BTC za každých 10 minut.

Čím více počítačů řeší tyto úlohy, tím zabezpečenější a robustnější je síť blockchainu. Množství těžebních zařízení nezvyšuje přímo hodnotu kryptoměny s protokolem PoW, tu stále určuje jen nabídka a poptávka, nicméně nepřímo je nabídka a poptávka stimulována právě i zabezpečením sítě.

S tím však přicházejí i nevýhody: vysoké finanční náklady na pořízení těžebního hardwaru, přesun těžby do rukou velkých těžařských farem, vysoká energetická náročnost a nedostatky čipů a grafických karet na trhu.

Kritika PoW a protiargumenty

Ač sám nepatřím mezi největší fanoušky PoW, musíme se podívat na několik důležitých informací. BTC má vysokou spotřebu energie, která však NENÍ úměrná počtu jeho uživatelů, nýbrž jen počtu strojů. Tedy, pokud by nyní začalo BTC, či jiný PoW krypto užívat celé lidstvo, nepohne to energetickou náročností BTC, a stejně tak, pokud by se počet uživatelů BTC prudce propadl, nesnížilo by to jeho energetickou stopu. Ta je odvozena výhradně od zabezpečení sítě. Pochopitelně, adopce BTC povede k zvýšení počtu strojů v této síti, ale nebude to úměrný růst.

Zadruhé, často zmiňovaná uhlíková stopa BTC a jiných PoW kryptoměn se reálně vytrácí, s tím, jak se Čína potlačila těžbu BTC a dalších kryptoměn a hashrate (těžba) se přesunula do jiných zemí, které více využívají energetické zdroje méně náročné na CO2, zejména vodní zdroje, zemní plyn, geotermální energii, solární panely, či jadernou energii.

Seznam některých PoW kryptoměn

  • Bitcoin (největší kryptoměna)
  • Ethereum (přechází na PoS v podobě Ethereum 2.0)
  • Litecoin (menší kopie Bitcoinu)
  • Bitcoin Cash (odštěpek Bitcoinu)
  • Ethereum Classic (odštěpek Etherea)
  • Monero (silně anonymní měna)
  • ZCash (anonymnější odštěpek Bitcoinu)
  • Dash (odštěpek Bitcoinu)
  • Dogecoin (memecoin)