Jdi na obsah Jdi na menu

Satoshi Nakamoto

15. 12. 2021

Satoshi Nakamoto patří mezi jedny z největších záhad, již tak záhadného světa kryptografie a kryptografických technologií. Jde o člověka, či skupinu lidí, kteří stojí za vznikem Bitcoinu. Nakamoto vytěžil první milión BTC, které nyní zůstávají ležet na privátních peněženkách, nehnutě, už řadu let a celé roky o sobě nedal vědět. Je to autor dokumentu (white paper) o transakcích bez prostředníka (banky), který se stal základem pro filosofii Bitcoinu a dalších kryptoměn.

Řada lidí se v posledních letech prohlásila, nebo byla prohlášena za Satoshi Nakamota (Craig Wright, Elon Musk, Nick Szabo, Hal Finney), nikdo to však nedokázal věrohodně potvrdit žádným důkazem. Osobní tip autora tohoto příspěvku je poslední jmenovaný, který patří mezi tvůrce blockchain technologie, byl jedním z prvních angažovaných v technologii BTC a známým kryptoaktivistou. Bohužel, zemřel v roce 2014 na ALS (amyotrofická laterální skleróza).

Z toho, co víme, a co může být smyšlené je Satoshi Nakamoto Japonec narozený 5. dubna 1975, který vlastní mezi 750 tisíci, až 1.1 miliónem BTC. Inženýr a kryptograf, který spustil technologii BTC genesis blokem č. 0 s odměnou 50 BTC a zakódovaným titulkem z The Times oznamujícím chystaný záměr z ledna 2009 vyhlásit další záchranu bankovního systému státními půjčkami a intervencemi (bailout).

“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”