Jdi na obsah Jdi na menu

Litecoin (LTC)

15. 12. 2021

Litecoin

Zatímco pro Bitcoin se vzhledem k důrazu na zlatý standard a boj proti inflaci vžilo označení "digitální zlato", Litecoin (LTC) získal neoficiální titul digitálního stříbra, jak ho ostatně koncipují i jeho vlastní tvůrci. Oproti Bitcoinu je odlišný v různých ohledech, a to jak svou historií a vývojem, tak technickými parametry.

V prvé řadě, víme kdo je jeho tvůrce. Zatímco za BTC stojí záhadný "Satoshi Nakamoto", za Litecoinem stojí bývalý zaměstnanec Google a počítačový programátor Charlie Lee, přezdívaný "SatoshiLite".

LTC bylo reakcí na některé tehdejší problémy BTC, zejména vysoké transakční poplatky a centralizaci těžby do rukou velkých těžařských farem. LTC se snažilo dávat, ještě větší důraz na decentralizaci i tím, že mělo parametry nastavené tak, aby šlo nadále těžit na levnějších strojích a jeho těžba tak byla demokratičtější, "lidovější".

LTC oproti BTC užívá algoritmus scrypt (BTC užívá SHA-256), což umožňuje nízkonákladovou těžbu LTC.

Výhoda snadnější a levnější těžby LTC byla zatracena s nástupem vysoce výkonného LTC mineru Titan, jehož příchod se vývojářská komunita rozhodla akceptovat, navzdory tomu, že bylo oslabeno postavení drobných těžařů. Charlie Lee později učinil dvě kontroverzní prohlášení, která způsobila ztráty projektu LTC. Oznámil, že prodal všechny svoje LTC, aby tak nebyl ve střetu zájmů, na což ovšem trh reagoval negativně, a prohlásil, že LTC je dokončený a nepotřebuje další vývoj (2014).

Svou renesanci zažil Litecoin v roce 2017, kdy se posunul do pozice určité testovací laboratoře Bitcoinu prostřednictvím vývoje a adaptace technologie SegWit a Lightning Network, následně užitých na Bitcoinu. SegWit otevřel cestu k otevření druhé vrstvy BTC, tedy k zavedení Lightning Network pro zprostředkování plateb s mnohem nižšími poplatky.

Během bullrunu 2021 Litecoin překonal svoje ATH z roku 2017 a v květnu dosáhl hodnoty přibližně 386 dolarů. V současné době (prosinec 2021) se cena pohybuje okolo 150-155 dolarů.

Technické parametry

Název: Litecoin (LTC)
Tvůrce: Charlie Lee
Symbol: Ł
Kód: LTC
Dělitelný: 10−8
Jednotky:  (1/1 000),  μŁ(1/1 000 000), litoshis (1/100 000 000)
Protokol: Proof-of-Work
Původ: Bitcoin (BTC)
Současná verze: 0.18.1
Hašovací funkce: Scrypt
Tokenomika: Elektronická měna s limitovaným množstvím oběživa
Odměna: 12.5 LTC každých 2.5 minut
Množství v oběhu: 69 202 920 (16. 12. 2021)
Maximální množství: 84 000 000
Web: www.litecoin.org